W japońskich nożach bardzo często zachwalamy jakość wykonania, piękny wygląd czy też zwracamy uwagę na doskonałe właściwości użytkowe jak: ostrość, bardzo dobre wyważenie, dopasowanie rękojeści do dłoni a przede wszystkim to, że doskonale tną. Należy jednak pamiętać, że tych wspaniałych narzędzi, nierzadko dzieł sztuki, nie byłoby gdyby nie zastosowanie odpowiednich materiałów do ich produkcji.
Nożopedia
-
MBS-26 - STAL DO PRODUKCJI NOŻY
-
Opisując charakterystyczną ostrość noży Masahiro używam często określeń typu: niespotykana, nieprawdopodobna, super czy ultra ostrość. Można by jeszcze dodać ostre jak brzytwa, genialnie ostre, ostre niczym skalpel. Żadne z tych określeń nie wydaje się być jednak wystarczające w odniesieniu do uczuć towarzyszących krojeniu tymi nożami. Moment, w którym krawędź tnąca przecina skórkę pomidora, czy kawałek mięsa jest niezwykle trudny do opisania. Trzeba to po prostu poczuć.
OSTRY, OSTRZEJSZY, NAJOSTRZEJSZY... -
Ostrzenie noża to nic trudnego! Nawet najlepszy nóż wymaga ostrzenia. Jednym z najlepszych sposobów na przywrócenie super ostrości naszym nożom jest wykorzystanie do ostrzenia kamieni. Sam proces na początku może wydawać się trudny ale w rzeczywistości nie jest to skomplikowana sprawa, choć wymaga pewnej wprawy.
OSTRZENIE NOŻY -
W samym sercu Japonii, w mieście Seki, znajduje się ojczyzna rzemieślników kontynuujących ponad 780 letnią tradycję kucia mieczy i noży.
O JAPOŃSKICH NOŻACH